Sunday, May 28, 2017

First Class Honour

报道!!
245 graduan kelas pertama terima sumbangan RM5,000

Datuk Seri Mohamad Hasan bergambar bersama penerima majlis penyampaian Anugerah Siswazah Cemerlang Kelas Pertama Negeri Sembilan semalam. — Foto Bernama - 

http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/245-graduan-kelas-pertama-terima-sumbangan-rm5000
SEREMBAN, 6 Mei — Seramai 1,764 graduan menerima Anugerah Siswazah Cemerlang Kelas Pertama Negeri Sembilan sejak dilancarkan pada 2006, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.
Beliau berkata anugerah yang diadakan khusus untuk menghargai pencapaian terbaik dalam akademik anak Negeri Sembilan itu membabitkan perbelanjaan sebanyak RM9.7 juta. 
“Saya berbangga kerana sejak anugerah diperkenalkan hingga kini, seramai 1,764 graduan yang mengikuti pengajian di institusi pengajian tinggi dalam dan luar negara telah memperoleh kelas pertama.
“Ia sekaligus menjadikan Negeri Sembilan antara negeri paling ramai melahirkan graduan kelas pertama.
“Pengiktirafan dan insentif yang diberikan ini bertujuan memberi motivasi kepada siswa dan siswazah untuk meneruskan kecemerlangan seterusnya meningkatkan tahap pencapaian dalam pendidikan bagi memberi semula kepada negara khususnya di Negeri Sembilan,” katanya dalam ucapan pada majlis penyampaian Anugerah Siswazah Cemerlang Kelas Pertama Negeri Sembilan di sini, semalam. 
Pada majlis itu, seramai 245 graduan kelahiran negeri ini yang mendapat ijazah kelas pertama tahun lalu masing-masing menerima Anugerah Siswazah Cemerlang sebagai mengiktiraf pencapaian mereka dalam bidang pendidikan. Anugerah itu menawarkan insentif wang tunai RM5,000 kepada setiap penerima.
Sementara itu, tiga beradik Muhammad Omar, 28, Abdullah, 26, kedua-duanya lulusan Sarjana Muda Takhasus Al-Quran dan Qiraat, Universiti Al-Azhar Mesir, dan Muaz, 24, lulusan Sarjana Muda Pengajian Islam Fiq’ wa usuluhu’ di Universiti Mutah, Jordan, begitu teruja kerana menerima anugerah tersebut bersama-sama.
Muhammad berkata, pada mulanya dia membiayai kos pengajian menerusi pinjaman dan duit zakat daripada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS), tetapi oleh kerana mendapat Purata Nilai Gred (PNG) yang baik dan juga kelas pertama, pinjaman tersebut telah ditukar menjadi biasiswa.
“Saya sungguh terkejut dan tidak sangka kerana kami tiga beradik mendapat kelas pertama dalam pengajian masing-masing.
“Terima kasih kepada menteri besar atas dasar pendidikan negeri dan juga MAINS kerana memberikan kami bantuan sejak dari sekolah lagi,” katanya. — Bernama
- See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/245-graduan-kelas-pertama-terima-sumbangan-rm5000#sthash.BzywqN0l.dpuf

很高兴我在人生的成长中能获得这份荣耀!
我以kelas pertama修得我的大学学位。。
幼儿园开始我就有不错的成绩,我还记得6岁时我拿第四名的,本来没有奖杯拿的,老师为了给我鼓励而特别给了我一个第四名的奖杯。哈哈!
上了小学,一二年级应该有10名之内,但是3年级以后都挤不进10名了,其他人太厉害了,我就维持了20出那样。到了6年级还挤进20名以内,全班共50位同学,所以是属于中上啦。哈哈!客家工会的奖学金还是能拿的。。
中学的时候呢,全级也是20多名,也是属于中间的。因为我都没有很努力地在读书,周末就去训练,周日就平平过,考试考的都是小聪明及临时抱佛脚。但是也是顺利地过关啦。
来到了大学,第一学期我是全班第2咧,真棒!但是之后的学期,可能其他同学都掌握了技巧,所以我的成绩也是属于中间的,没太差,没太好。到了4年的degree,看到拿3.8以上有的上台拿奖哦,让我有种发奋图强的心态,我想上台拿这个奖。于是,每次的考试我都会勤劳一些些,虽然当中还是要训练,我得兼顾2方面,这点我觉得我处理得不错,无论是学业还是运动,我都有成就。到了第7学期,我的pointer是3.75,我告诉自己,我必须保持,我才可以以first class毕业。最终,感谢老天,我刚刚好3.75!真的很高兴,我以first class毕业。因为我一路以来认为,人,不能死读书,你读书要好,其他方面也要好,单单会读书而不会运动也没用。我很庆幸,这点我做到了!感谢我父母从小的栽培,基本功真的很重要,小时候的栽培会影响你以后的成长。

当我得知我有机会上台领取这个奖项时,我告诉妈妈,你也要跟我一起上台拿奖的哦!
当时,我可以感受到他心中的那份骄傲,出发前的一天也从衣柜了找出适合的衣服,头发也去set了set,说明他很重视这个颁奖典礼。我很高兴,我没有让在天上的爸爸失望,我也让妈妈为我的成就感到光荣。其实一路走来,我都会告诉自己,我得在每个方面都要表现好,无论是在武术还是学业,我都会努力地去争取荣誉,让自己上上报,让妈妈为我感到骄傲!我想这就是报答他最好的礼物吧!看到他为我的成就感到开心,我也不禁地开心起来。

出席颁奖典礼是上下午茶的方式进行的。

由父母陪同。。

从森州州务大臣手中接获五千令吉的大支票!

好喜欢这张。每个人都抢着与他合照。。哈哈!

这个anugerah siswazah cemerlang kelas pertama是他发起的哦,他胜任这个州务大臣才有这份的aungerah可以的,所以全马只有森美兰有!真是太荣幸了!bangga menjadi anak negeri sembilan!!
之前我都从他手中接获马运会的奖金,但是没有给这个大支票作为纪念,只是小信封里面装着现金。。反而这个学术的有,超兴奋地可以收藏。。哈哈!!